Mikko Mellanen – Ajatuksia menneestä ja tulevasta

MIKKO MELLANEN – AJATUKSIA MENNEISTÄ KAUSISTA JA TULEVASTA

AFC Hirvensalon A-junioreiden kausi sarjapelien osalta on ohi ja on aika hiukan katsoa taaksepäin ja tulevaan.

TÄMÄ KAUSI

Tämän kauden osalta A-junioreiden lähtötilanne oli se, että valtaosa edellisen kauden SM-karsintaan asti selvinneen joukkueen runkopelaajista siirtyivät iän puolesta miesten sarjoihin.

Kausi alkoi jo perinteeksi muodostuneella Uudenkaupungin yhden päivän miesten turnauksella. Teemana oli, että pään pitää kestää, nämä ovat miesten pelejä. Päät kyllä kestivät jotenkuten, mutta pelillisesti oltiin vielä ihan raakileita ja tuloksellisesti meni odotetusti (hävittiin kolme, voitettiin 1).

Harjoituksissa teemana läpi kauden oli syöttöpelin (liikkeestä liikkeelle) ja suoraan syötöstä laukauksien parantaminen. Lisäksi käytiin jonkin verran pelitapajuttuja perustaktiikan ja esimerkiksi kääntöpelin osalta läpi harjoituksissa, mutta pääsääntöisesti taktiikkaa harjoiteltiin harjoitus- ja sarjapeleissä. Osittain jopa tulosten kustannuksella.

Sarjakauden aikana joukkue paransi peliään koko ajan hitaasti ja varmasti. Kauden parhaat pelit pelattiin I-divisioonan päätöskierroksella, kun oli pakko voittaa sekä Karhut että Nokia päästääksemme jatkoon. Ja ne ottelut voitettiin koko joukkueen lähes täydellisellä panoksella. SM-välikarsinnasta päästiin jatkoon keskinkertaisella pelillä, mutta lopullisessa SM-karsinnassa keskinkertainen peli ei enää riittänyt nousuun.

Kaiken kaikkiaan tämä oli loistava kausi meidän nuorelta A-juniorijoukkueelta. Pelaajat ovat hoitaneet oman osansa esimerkillisesti ja vastuuvalmentajana olen saanut nauttia loistavan valmennus/jojo –tiimin tuesta ja yhteistyöstä. Kari oli mukana toisena valmentajana alusta lähtien ja kun saimme Jannen kesken kauden mukaan jojoksi, niin sillä tiimillä on ollut ilo luotsata joukkuetta eteenpäin.

MENNEET KAUDET

Omalta kohdaltani kausi oli kymmenes peräkkäinen juniorivalmentajana ja tie on kulkenut vuonna 1993 syntyneen poikani mukana ikäluokasta toiseen.

Matkan varrella olen hakenut valmennusoppia niin kollegoilta kuin liiton koulutuksista ja tästä uurastuksesta todisteena lepää kaapissa pölyltä suojassa salibandyn HVT-tutkintotodistus vuodelta 2010.

Nyt kun kymmenen vuotta sitten naperoina aloittanut 1993 –ikäluokka siirtyy lopullisesti pois juniorisarjoista, niin on mukava muistella niitä pelaajia, jotka ovat joukkueessa olleet.

Olen erityisen iloinen siitä, että aika moni nyt aikoinaan pikkupoikana salibandyn joukkueessa aloittaneen urheiluharrastus on jatkunut pitkään ja jatkuu edelleen:

– Ville Hirvisuo ja Juuso Alin pelaavat salibandyliigaa

– Joonas Virta, Juuso Kurokallio  ja Roni Jalavikko(94) pelaavat II-divisioonaa

– Jami Penttilä, Kasper Mellanen, Jaakko Brummer ja Sami Urponen pelaavat

edelleen ja kaikki ovat myös valmentaneet salibandyä.

–        Rasmus Mellanen urheilee edelleen, muttei salibandyn parissa

Matkan varrella olen päässyt tutustumaan 1993 –joukkueessa  yllä mainittujen lisäksi moneen hienoon nuoreen miehen ja miehenalkuun. Nopeasti ajateltuna mieleen tulee ainakin Simo, Aapo, Pyry, Pena, Jonas, Robin (ei se Robin), Teemu, Wade, Jimi, Santeri, Nikke, Miska, Ruuti, Kosti, Hermes, Jomppa, Sotis, Jussi ja moni muu.

Valmentamisesta, vuorovaikutuksesta ja itse lajista olen oppinut valtavasti näiden vuosien aikana. Mitä enemmän olen tähän lajiin tutustunut, niin sitä yksinkertaisempana näen salibandyn lainalaisuudet ja salaisuudet.

ENSI KAUSI

AFC Hirvensalon A-junioreiden osalta ensi kausi näyttää erittäin hyvältä. Nykyisistä kenttäpelaajista jatkaa 13 + 3 pelaajaa A-junioreissa. B-junioreista nousee pelaajia mukaan ja muutama kysely/siirtohuhu selkeistä vahvistuksista on jo tiedossa.

Omalta osaltani olin muutama vuosi sitten päättänyt, että pidän taukoa valmentamisesta siinä vaiheessa kun Kasper siirtyy miehiin. Eli käytännössä pian päättymässä olevan kauden jälkeen.

Sekä viime kausi että tämä kausi A-junioreiden kanssa on ollut sen verran mukavaa, haastavaa ja palkitsevaa, että valmentaminen myös ensi kaudella kiinnostaa ja tuo vanha päätös on purettu.

Mutta missä ja millaisessa roolissa valmentaminen jatkuu, se ratkeaa varmasti kevään aikana.

20.03.2014

Mikko Mellanen

Viimeisimpiä uutisia