Hirvet upposivat joutsenlampeen

IBK MedA – SB Hirvensalo 7 – 6

Moose Islanders taisteli toisen kakkosdivarin sarjamatsinsa kenties lohkon pahimmassa paikassa, Salohallin tanssiparketilla viime kauden mestarin IBK MedA:n vieraana. Lopputulos niukasti joutsenparven hyväksi numeroin 7-6.

Ensimmäiseen erään SBH lähti varovaisesti. Tarkkaa peliä puolin ja toisin, mutta Islandersien varovaisuudesta huolimatta tai ehkä juuri siksi Meda iski. Ensin muutama perinteinen parkettipomppumaali ja erän loppupuolella vielä jokunen merkkausvirheillä tarjottu tontti, joita joutsenet eivät jättäneet hyödyntämättä. Ajassa 18.25 taululla julmasti 4-0, SBH-veskarilla vain neljä torjuntaa, eli hirmuisella prosentilla kotijoukkue paikkansa hyödynsi. SBH-veskari Karinen kyllästyi kolinaan ja siirtyi vaihtopenkille, tilalle Laine. Vain kuusi sekuntia ennen taukosummeria hirvien Haapanen sooloili tärkeän kavennuksen, erätauolle digitaalien näyttäessä 4-1. Torjunnat Meda 5, SBH 4, mutta valitettavasti maalimerkinnät lievästi surulliset saaristolaisten kannalta.

Heti toisen erän alkuun pääsi hirviryhmä ylivoimalle. Jäätävä ja täysin vastustamaton yv toimi taas ja Tyko Hellsten latoi kuugelin tyhjään maaliin. Tykon ensimmäinen kakkosdivarimaali, liigassa ja ykkösdirressä jokunen on tullut aiemminkin tehtyä, mutta pallo otettiin muistoksi. 4-2 ja Mooset mukana pelissä! Pari minuuttia ja taas ladottiin reikäleipää takatolpalta tyhjään uuniin joutsenten toimesta, 5-2. Erän loppupuolella sarvipäät jälleen mukaan peliin, kun kauniin syöttörallikäännön päätteeksi Sario tuuppasi yläkköön, 5-3. Valitettavasti taas vain puoli minuuttia ja jälleen oli merkki hukassa hirvipakistolla, 6-3, takatolpalta tyhjiin pelin kuvan mukaisesti. Kaksi erää pelattu. Toinen erä oli kauttaaltaan varsin sekavaa vääntöä, Meda sai useita todella pitkiä pesukoneita, mutta ei oikein paikoille päässyt. Torjunnat sopuisasti 5-5.

Kolmannen erän alusssa SBH:n grinderi-osasto herätti toiveita murjomalla pallon väkisin perille asti, Suoranta ja 6-4, kellossa 42.23. Heti perään sai Meda illan ainoan ylivoimansa, mutta erinomaisesti suorittanut SBH-alivoima ei antanut edes paikan puolikasta vihulaiselle. Islanders painoi vahvasti päälle ja kavennus roikahteli ilmassa. Erän puolivälissä alkoi kuitenkin taas näyttämään pahalta, kun salolaiset kesken hirvipaineen rankoivat vastahyökkäyksestä taululle jo 7-4. Hirmuinen hirvimylly kuitenkin jauhoi, Jokinen 7-5, Paju 7-6 ja aikaa kellossa vielä reilut kuusi minuuttia. Islanders loi paikkoja jokaisessa vaihdossa liukuhihnalta ja tolpat kolisivat neljään kertaan, mutta tasoitus jäi tekemättä ja pisteet siten Saloon. Kymmenen minuuttia lisää ja voittaja olisi saattanut olla eri joukkue, sillä sen verran vahvasti SBH painoi päälle koko kolmannen erän ja erityisesti pelimiehen kympillä Meda oli suorastaan paniikissa.

Ei pisteitä, lähelle päästiin. Ei lohduta.

GM Pena tavoitettiin vielä iltamyöhäisellä eilen ostamaansa pihviä grillaamasta.

UH: Näkemys pelistä?

GM: Lähdettiin peliin väärällä tavalla. Pelättiin. Valmennuksen virhe. Parketti, vastassa MedA, pelaajia paljon pois ja puolustajia hyökkääjinä, harjoituspelin kokemukset Salon parketilta, niin paljon epävarmuustekijöitä, että koutsiosasto mokasi ensimmäisen erän. Tämän pelin isoin opetus oli, että siihen omaan peliin pitää uskoa. Ja tästä lähtien uskotaan, aina. Pelillisistä asioista sen verran, että työmoraali meillä oli taas korkea. Pallon kanssa oltiin parempia kuin viimeksi Salossa, vaikka erityisesti ensimmäisessä erässä parketti veronsa vaatikin. Meidän ali- ja ylivoimamme olivat oikein hyvää. Matala karvauksemme oli ihan ok ja työntöpeli toimi loppua kohden paremmin ja paremmin. Ihmeellisen paljon Meda pääsi takatolpalta maaleja tyhjiin puttailemaan, toivottavasti Medan maalikoosteesta päästään kurkkimaan, että mikä siellä oikein ongelmana oli.

UH: Nousitte kuitenkin tosiaan hyvin peliin mukaan ensimmäisen erän jälkeen?

GM: Ensimmäinen erä parketilla on aina totuttelua, olihan meillä siinäkin jo paikkoja, mutta Meda oli todella tehokas ja heille hieman pomppikin. Kakkoserä oli huono ja sekava, oltiin ajoittain rumasti ja pahasti pesukoneessa, mutta sitkeästi jaksettiin puolustaa. Kolmannessa erässä peli sitten kääntyi meille, näinhän siinä usein käy kun jaksaa uskoa ja yrittää. Me saimme vihdoin onnistumisia ja niistä energiaa, Meda passivoitui ja heillä iski pelko puseroon ja putosivat luiskaan. Harmi, että ei ihan riittänyt meille. Peli oli vahvasti kaksivaiheinen, Meda vei ensimmäistä puoliskoa, me emme suostuneet luovuttamaan vaan roikuimme mukana ja lopulta sitten jälkimmäistä puoliskoa ja varsinkin kolmatta erää me veimme lähes mielin määrin. Itse asiassa maalinteon tehokkuudessa oltiin tänään hieman huonompia, paremmalla tarkkuudella oltaisiin kolmannen erän lopussa paineltu tasoihin ja jopa ohi.

UH: Teillä tosiaan kaksi puolustajaa pelasi hyökkääjinä. Miten se vaikutti joukkueen pelaamiseen?

GM: Kyllähän se vaikutti, vaikka pojat hyvin suoriutuivatkin. Tietenkin outo pelipaikka tekee pelaamisesta vaikeata ja taisi siihen ensimmäiseen erään tulla omiin maali tai pari juuri helpoista sijoittumisvirheistä. Tein myös sellaisen mokan, että sijoitin puolustajat kahteen eri hyökkäysketjuun, joten sekoitin kahden ketjun pelaamista. Itse asiassa meillä kävi erikoinen juttu, kun toisen erän loppupuolella ykkösen sentteri Alilonttinen putosi pelistä. Jäljellä oli siinä vaiheessa enää kuusi hyökkääjää, mutta myös kuusi puolustajaa. Siirryttiin peluuttamaan kahta ketjua ja kolmea pakkiparia. Tarkoitus oli kierrättää rulettia, mutta huomattiinkin, että homma alkoi toimimaan todella hyvin. Kaikki pääsivät omille pelipaikoilleen, omalle mukavuusalueelleen ja koska kaksi erää oli kuitenkin pelattu kolmella ketjulla, jaksoivat hyökit painaa kolmannen erän helposti kahdella ketjulla. Toisaalta kakkoserän pesukoneiden seurauksena pakeilla oli jo hieman väsy, mutta nyt kun otettiinkin käyttöön kolme pakkiparia, saatiin alakertaankin taas energiaa ja voimaa painia. Ei olisi ihan heti itselle tullut mieleen tuollainen peluutus, mutta nyt sattuman kautta löydettiin hyvä juttu tuohon tilanteeseen. Tällä muutoksella oli varmasti vaikutusta siihen, että kolmas erä mentiin täysin meidän komennossamme.

UH: Tappio kuitenkin tuli, millainen jälkimaku pelistä jäi?

GM: Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että vierasmatsi Salossa on koko kauden pahin peli. Me olimme hyvin lähellä ottaa pisteitä ja itse asiassa olisimme lopulta jotain mukaamme ansainneetkin. Tappio on tappio ja nolla pistettä, mutta eiköhän tästä taas opittu asioita ja usko omaan tekemiseen vahvistui. Seuraavan kerran Saloon mennään vasta finaaleissa, jos ei nyt sitten jo välierissä osuta vastakkain.

UH: Mikä rosterin tilanne on? Eihän se kovin hyvältä kuulosta, jos hyökkäyksessä joudutaan peluuttamaan useampiakin puolustajia.

GM: Mikään ei ole muuttunut, meillä on 18 kenttäpelaajaa jäljellä, sillä kaksi hyökkääjää on koko syksyn sivussa. Olen koko ajan hokenut, että rosteri huutaa kahta hyökkääjää lisää, sillä kyllähän tänäänkin ainakin osasyy tappiolle oli rosterin kapeus ja näitä ei vain saisi tulla. Joka tapauksessa ollaan nyt pakon edessä siinä tilanteessa, että meidän täytyy kouluttaa muutamasta pakista hyökkääjä. Kymmenen hyökkääjää ei riitä, me emme saa enää yhteenkään peliin kolmea ketjua kasaan hyökkääjistä. Nyt on kaksi viikkoa aikaa seuraavaan matsiin ja yritetään sinä aikana totuttaa muutama puolustaja kirmaamaan hyökkääjän tontilla. Totta kai pidetään edelleen myös silmät ja korvat auki, jos vaikka markkinoille tipahtaisi muutama vapaa pelimies. Tässä on koko syksy aikaa vahvistaa joukkuetta, ei meillä ole mitään hätää.