Polttaa, aurinko polttaa

SB Hirvensalo jatkoi tuskaista taivaltaan miesten kakkosdivarissa ottaen vierasmatsissa Naantalin auringon alla nekkuun SB Naantalilta numeroin 8-5. Erityisen murheelliseksi tappion tekee se, että peli oli täysin voitettavissa, mutta kun ei niin ei. Naantalin aurinko ei erityisen kuumana hehkunut, mutta valitettavasti Moose Islanders jälleen kerran suorastaan tarjosi ja antoi voiton vihulaiselle. Aurinkorasva oli unohtunut kotiin tällä kertaa erityisesti maalivahdeilta.

SBH pelasi vaikealla Naantalin pienellä parkettikentällä erinomaisen avauserän. Islandersien uusittu ykköskenttä tempaisi kolme pömpeliä. Lähes koko kauden sivussa ollut superstara Sauvonsaari alkaa pääsemään pelipäälle ja yhdessä Salosen ja Lenkkerin kanssa ketju dominoi jokaista vaihtoa. Valitettavasti erään mahtui myös muutama hirvilipsahdus ja niistä kotijoukkue julmasti rankaisi, eli sen sijaan, että peli olisi tapahtumia noudatellen ollut Moose-ryhmälle 0-3, se olikin vain 2-3.  Ykköskentän epäonnistunut prässiin työntö kostautui halvalla maalilla omiin ja toisen kerran hirviuunissa heilahti, kun vaarattomassa seisovassa tilanteessa kakkoskenttä karvasi löysästi, peitto oli hieman myöhässä ja maalivahtikin avusti ja sektorin laidalta etukulmasta toinen halvanoloinen kihahdus kotijoukkueelle. Naantalin maalivahti torjui erässä peräti 14 kertaa, SBH:n veskari vain viisi kertaa. Nämä hallinnat pitää pystyä siirtämään tulostaululle tehokkaammin, tälläkään kertaa ei pystytty, vaan annettiin kaverille muutama turhaan.

Toinen erä alkoi harmillisesti, kun Naantalin konkariosaston Ville Veikkolaisen vaaraton rystyltä (onko Viivin rysty milloinkaan vaaraton?) suoritettu kevätpörriäinen surrasi SBH-maaliin heti alkuhetkillä. 3-3. Erää pelattu viisi minuuttia, kun omalta kenttäpuoliskolta lähetetty naantalilaisetiäinen hörpsähti sisään, 4-3 ja nyt riitti SBH:n valmennukselle, maalivahti vaihtoon. Uuniin ensimmäistä kakkosdivarimatsiaan pelaamaan herra Huila.

Peli oli kuitenkin jo lähtenyt luisumaan väärään suuntaan ja sitä kurssia ei Islanders saanut erää korjattua. SBH vei peliä, mutta maalinteko oli vaikeata. Mylläköitä Naantalin maalilla oli tasaiseen tahtiin, kuula kävi tolpissa ja maaliviivalla useampaan kertaan, mutta tulostaululle suoritti valitettavasti enimmäkseen kotijoukkue. Hirvensalon kakkosketjulta karmea pallonmenetys omalla kenttäpuoliskolla ja hups. Ykkösketjulta laiska puolustaminen ja taas hups. Ja vielä sattui debytantti Huilalle totaalinen nukahdus, kun omalta kenttäpuoliskolta ilman maskia maata pitkin keskelle maalia suunnattu liru lörpsähti aivan käsittämättömällä tavalla sisään, iso hups.

Lopputulos Naantali 8, Hirvensalo 5. Joskus peli tuntuu epäreilulta. Ja taas tuntui.

Naantalin hienosti pelanneelle maalivahdille peräti 32 torjuntaa. Hirvensalon veskareille yhteensä 18 torjuntaa.

GM Pena löytyi Hirvensalon Essolta iltakaffeelta, otetaan haastattelu…

UH: Katsomoon peli näytti hyvältä, mutta lopputulos sitten hieman vähemmän hyvältä. Kommentit ottelusta?

GM: Niin. Pelattiin tosiaan hyvä peli. Ehkä yksi parhaista moniin vuosiin, mitä minun joukkueeni on Naantalin pienellä parketilla pelannut. Paketoidaan matsi vaikka siten, että katsomossa istui erään lohkomme toisen joukkueen valmentaja ja kun hänen kanssaan pelin jälkeen keskustelin, niin hän tiivisti homman siten, että ”te olitte kaikissa muissa asioissa parempia kuin vastustaja, mutta hävisitte maalivahtipelin satanolla”. Ehkä itse vielä lisäisin sen, että maalinteon tehokkuudessa hävisimme myös, kuten aina. Naantalin veskarilla oli 32 torjuntaa, eli lauoimme 37 kertaa kohti maalia ja tilastollisesti tuo määrä tarkoittaa salibandyssa noin 7-10 maalia, sellainen 20-25% tehokkuus on normaalia. Valitettavasti teimme vain viisi. Tämä samainen katsomossa istunut koutsi totesi, että ensimmäisen erän jälkeen pelin olisi pitänyt olla meille 4-0. Itsekin sanoin ensimmäisen erän jälkeen, että vaikka erä oli meiltä pelillisesti hyvä, niin tuloksellisesti se ei sitä ollut, sillä 3-2-johto oli tapahtumiin nähden liian vähän. Omat hetket pitäisi pystyä hyödyntämään paremmin, näinhän se on. Nyt kun ei taaskaan siihen pystytty, niin tapahtui harmillisia asioita, kaveri pääsi peliin mukaan ja jälleen kerran homma lähti luisumaan väärään suuntaan ja vaikka mukana pyristeltiinkin, niin tasaiseen tahtiin tötöiltiin naapurille maaleja ja lopputulos oli sitten tuo.

UH: Maalivahtipelihän on kovasti parantunut viime aikoina, mutta mistä nyt sitten johtui tällainen epäonnistuminen?

GM: Syksyllä meillä oli ensimmäiset seitsemän peliä suuria vaikeuksia maalivahtipelin kanssa, mutta sen jälkeen pojat nostivat tasoaan ja itse asiassa seuraavat seitsemän peliä junnuveskarimme tarjosivat joukkueelle mahdollisuuden voittaa ja mukaan mahtui muutama erinomainenkin peli. Pitää muistaa, että nämä ovat nuoria poikia, kaikki junnuikäisiä ja kakkosdivari on kova sarja. Ennen kauden alkua tiedettiin, että isolla riskillä mennään, koska meillä ei ollut rutinoitunutta kakkosdivarissa voittavan tason osoittanutta veskaria. Riski realisoitui kauden ensimmäisellä kolmanneksella, mutta tosiaan pojat nostivat tasoaan ja siitä pitää olla todella ylpeä. Nyt vain sitten sattui huono päivä ja mahdollisimman pahaan paikkaan, kun muu joukkue pystyi pelaamaan voittavaa peliä lähes parhaalla tasollaan ja pisteet olivat tarjolla. Sen verran vielä totean, että kesken matsin kentälle vaihdettu Huila pelasi kakkosdivaridebyyttiään ja oikein hyvin pelasikin, mutta valitettavasti hänellekin sitten sattui se yksi totaalinen nukahdus pahaan paikkaan. Ensi keskiviikkona Ruoskaa vastaan Huila aloittaa ja lupaan jo nyt, että kaveri syö palloja siihen malliin että Ruoskan maalitykit ovat ihmeissään.

UH: Moose Islanders on tehnyt lohkossa selvästi vähiten maaleja. Tästä maalinteon vaikeudesta on puhuttu koko kausi. Miten itse tällä hetkellä näet tilanteen?

GM: Jos emme pääsisi maalipaikoille tai saisi laukauksia kohti maalia, pitäisi olla todella huolestunut ja totta kai nytkin, mutta sille ei vain voi mitään, jos meiltä puuttuvat ne maalintekijät. Kahdessa viimeisessä pelissä lauottiin yhteensä 63 kertaa kohti vastustajan maalia ja saldona kuusi tehtyä. Onhan se aivan käsittämättömän huono prosentti eikä syy ole pelkästään vastustajan erinomainen maalivahtipeli. Tilastollisesti tuossa on näiden kahden pelin osalta sellainen melkein kymmenen maalin vaje. Totta kai pitää myös kysyä, että pääsemmekö me laatupaikoille vai valehtelevatko tilastot, mutta mielestäni niitä laatupaikkojakin kyllä riittää yleensä tarpeeksi. On tässä taas ollut viime peleissä läpiajoja ja kahdella nollaa vastaan ja useita ylivoimahyökkäyksiä, mutta se kliininen viimeistely puuttuu. Itse asiassa me emme ole kovinkaan hyvä joukkue nopeissa vastahyökkäyksissä, meiltä puuttuvat ne pelaajatyypit, jotka suoraviivaisen tehokkaasti latovat nopeista käännöistä kuulaa uuniin. Kausi on osoittanut, että vaikka pelaisimme kuinka hyvin tahansa, me pystymme tekemään pelissä vain 4-5 maalia. Tässä on vielä kolme peliä aikaa nykiä korkkia irti ketsuppipullosta ja ensi keskiviikkona pitää aloittaa.

UH: Huomasin, että pelin edetessä kakkoskentän minuutit vähenivät tasaiseen tahtiin ja kolmannessa erässä kentällinen taisi olla kokonaan sivussa. Mistä tämä johtui?

GM: Meillä on nyt sellainen pieni ongelma, että viimeisessä kolmessa pelissä ollaan päästetty omiin 22 maalia ja niistä noin 15 on mennyt kakkoskentällisen piikkiin. Jokaisessa noista kolmesta pelistä on kakkosessa ollut eri sentteri. Saattaa olla osittain huonoa tuuriakin, mutta sen verran julma tuo saldo on, että ihan kokonaan sattuman syyksikään sitä ei voi laittaa. Sauvonsaaren paluun myötä saatiin nyt toimiva ykkönen ja kolmonenhan meillä on jo pitkään ollut betonoitu, tosin kolmonenkin hävisi taas tänään pelinsä 0-2, joten parannettavaa on sielläkin, vaikka maaleja ei ryhmältä odotetakaan. Tilanne on nyt ollut sikäli hankala, että koska kakkosen peli vuotaa kuin seula ja kolmonen ei kykene maaleja tekemään vaan pyrkii käytännössä vain häviämään mahdollisimman vähän, niin ykkösen pitäisi pystyä murjomaan taululle todella rajut lukemat, jotta voidaan voitoista haaveilla. Tänään ykkönen teki neljä, mutta päästi kaksi, vaikka muuten omaa peliään dominoivatkin. Tuloksellisesti siis heillekin lievä epäonnistuminen, 4-2 ei vain riitä.

UH: Voittoja ei tule ja tilanne alkaa käymään tukalaksi. Millä mielellä kauden viimeisiin peleihin?

GM: Todella harmi, että tämä matsi nyt meni näin. Alkaa jo tuntua siltä, että vaikka tekisimme mitä, niin emme vain voi voittaa. Nyt on vielä kolme peliä aikaa todistaa tuo vääräksi. Edelleen tarvitsemme tasapainoisempia pelejä kokonaisuuksina, meillä aina joku osa-alue romahtaa, joko joku kentällinen tai yksittäinen pelaaja tai veskaripeli tai jotain muuta, tehdään vaikka omia maalejakin tai otetaan typeriä jäähyjä tai kopallinen hölmöjä virheitä, mitä tahansa, jotta vain emme voittaisi. Periaatteessa kuitenkin pelataan yleensä suurin osa pelistä aika hyvinkin. Itse olen sitä mieltä, että vedetään tähän loppuun sählykansaa hämmästyttävä kolmen pelin voittoputki, sen pitäisi riittää. Uskossa ja Toivossa on hyvä elää, kuten lapamatokin totesi, mutta nyt on kyse siitä, että meidän pitää vihdoin näyttää haluammeko vai emme.